Vergoeding

Vergoeding

 
Hoeveel kost het gebruik van carpool.be?

Niets. Je inschrijven bij Carpool en het zoeken naar carpoolpartners is helemaal gratis. Op geen enkel moment zullen wij jou hiervoor een vergoeding vragen.

Kosten delen?

Voor het transport zelf wordt wel een vergoeding voorzien door de passagier aan de chauffeur. Deze wordt volledig in onderling overleg tussen chauffeur en passagier bepaald. Je kunt best vooraf duidelijke afspraken maken over de vergoeding. Mpact adviseert een vergoeding van € 0,10 per kilometer, voor zover de chauffeur geen omweg moet maken. Als de chauffeur een omweg moet maken om de passagier op te pikken of af te zetten, adviseert Mpact voor de omweg zelf € 0,30 per kilometer. De vergoeding die je als chauffeur ontvangt, hoef je niet door te geven aan de fiscus.

De extra kilometers die de chauffeur aflegt om passagiers op te halen, zijn voor de chauffeur een reële kost. Indien deze omweg door de chauffeur expliciet in opdracht van de werkgever gebeurt, kan deze kost door de werkgever als dienstkilometers uitbetaald worden. Omdat dit om een onkostenvergoeding gaat, wordt dit bedrag niet belast.

Geen winst

Het is heel belangrijk dat de kilometervergoeding een zuivere onkostenvergoeding blijft, zonder dat de chauffeur er winst mee maakt. Dit betekent dat het totale bedrag dat de chauffeur ontvangt van zijn passagiers niet hoger mag zijn dan € 0,40 per kilometer.

Wanneer de chauffeur wel winst maakt op de rit, dan zou dit als bezoldigd vervoer kunnen beschouwd worden, met alle praktische gevolgen van dien op vlak van verzekering, rijvaardigheidsattest, fiscaliteit...